teisipäev, 22. jaanuar 2013

Uued uudised koolirindelt

Jutt sellest, kuidas ei maksa hõisata enne õhtut ehk tegelikult on kõik ju hästi :D

Eile proovisin siis tõlkida veidi neid pabereid, mis tuleb täita selleks, et laps süüa saaks. No ütleme nii, et palju on veel teha.  Õnneks on veel aega selle kiire asjaga.

Täna koitis uus hommik ja panin kompsud kokku ning läksin tõendi järele. Täna nii hästi ei läinud...tõlkijast vanapaar oli kuskil mujal millegipärast :D:D:D ja taas ei osanud keegi keelt. Samas sõna kool nad vist mõistsid, sest paberid toodi. Ja siis selgus tõsiasi, et Gretelile on tõend aga Angelica sünnitunnistusele oli pandud märge, et ta liiga vana kohaliku kooli jaoks ja et peame minema teise linnakesse. Mina teadsin seda juba enne, et ta teises vanusegrupis, aga arvasin et tõendi saab ikka siit, kus elame. No ok, tulin siis tulema. Kuna Greteli tulevane kool asub otse teiselpool raekoja maja, siis otsustasime ära käia ka seal. No tee või tina, igal koolil on ümber aed kust ei saa kuidagi sisse. Uksed ja väravad on lukus ja kedagi ei paista. Ukerdasime siis oma asjadega ümber maja ja mööda treppe ja lõpuks nägi majast meid üks mees, kes halastas ja tuli õue küsima, mis meil mureks. Selgus, et tegemist on kooli direktoriga , kes õnneks oskas rahuldaval tasemel inglise keelt. Nii siis me seal üle aia vestlesime ja dokumente näitasime. No kõik ok, aga vot eestikeelne vaktsineerimise tunnistus ei läinud kohe mitte. Pean viima vähemalt ingliskeelse. Jälle asjaajamist. Samuti soovis ta mõnda paberit praegusest koolist. Mida täpselt, ta ei öelnud. Eks siis hangin miskist :D Kutsuti, siis tagasi esmaspäeval. Kuigi sinna on päris peaaegu terve nädal tegelikult, aga ok, eks siis ootame ja vaatame. Samuti kangastus mule kohe silme ette, kuidas ma tagasi minnes seal üle aia kõlgun ja sisse ei saa. Küsisin siis, et mismoodi see asi käib. Kästi väraval asuvat nuppu vajutada ja siis saab sisse. Super!

Edasi läksin tagasi koju, korjasin peale ka Angelica ja läksime järgmise linnakese raekoda otsima, et ka seal teha see tõend, et kooli saada. Leidsime koha ülesse ja selgus, et me ei peagi üldse midagi taotlema. Saadeti otse kooli. Õigemini selle kooli nimi on siin juba college :D No peale seda sõitsin end taas kringlisse ja valesti ja metsa ja võssa, sest ei saanud üldse aru, kus ma olen. Kus ei aita GPS, seal aitab nutitelefon. Peale paari klõpsu, mis loomulikult maksavad, olimegi õiges kohas. Nonii, maja oli uus ja suur ja uhke ja oh imet, loomulikult 2 meetri kõrguste roheliste lukustatud aedade, uste ja väravatega. Nurgataga suitsetavad kokatädid otseloomulikult sõnagi inglise keelt ei osanud ja seega otsisime edasi, kust ometi sisse saab. Maja ja maaala polnud just väga pisikesed. Lõpuks nägi meid keegi naisterahvas, kes oh õnne oskas meiega rääkida ja küsis, kas meil on kohtumine direktoriga kokku lepitud. No polnud ju. Ok, pandi meid siis ootama ja peale 5 minutit oligi meie ees kuskil 60ndates vanahärra, kes tuli nägu naerul ja küsis prantsuse keeles, et kas mina olengi see inglise keelt kõnelev daam . Ojaa, kujutate ette, ma sain sellest aru :D Ise sain. Polegi vist lootusetu juhtum :P
Peale kahte minupoolset lauset vabandas ta ja ütles, et saab aru aga kõneleda hästi ei oska ja palus uuesti oodata. Naljatasin plikadele, et nüüd tuleb tagasi inglise keele õpetajaga ja just nii läkski. Paar minutit hiljem oli me ees kooli inglise keele õpetaja, kes tegi tõlketööd. Ja siis algas see, mida poleks osanud unes ka näha. Selgus, et kuna me ei oska keelt...õigemini Angelica ei oska...minu oskused pole sel puhul olulised :D ...siis peab ta tegema testi , mis näitab tema oskusi. Test toimub mingis muus asutuses veel kaugemas linnas, mis siis selgitab lahti kuhu , mis ainetesse, mis klassi ja mida Angelica saab üldse õppima minna. Õhku tekkis tuntav pinge kuna Angelica sai samuti aru ja nägu venis pikaks. No tegelikult olid nad väga vastutulelikud ja ütlesid, et isegi kui test näitab tulemuseks 0, siis nad sellele vastavalt leiavadki midagi talle sobilikku. Samuti leitakse inimene, kes hakkab temaga tegelema prantsuse keele õppimise ja selgeks saamise nimel. Tegelikult testi sisu ei seletatud, seega ei teagi täpselt, mida see hõlmab.
Vahepeal oli kohale jõudnud kooli ka Angelica huviringi juhendaja, kes tervitas rõõmsalt ja astus ligi, et kohe asja uurida. Tegemist on täiesti uskumatu naerusuise alati rõõma ja sädeleva naisterahvaga, kes on nii sõbralik kui pool Eesti rahvast kokku.  Seejärel oli umbes 5 minutit täielik prantsuskeelne kolmekõne, mida ma ei mõistnud. Kiire lõpptõlge oli mulle see, et huviringi juhendaja aitab meid ja helistab ise sinna asutusse, kus teste tehakse, et äkki saab selle läbi viia koolis ja me ei peaks nii palju seiklema.  Õhtupoole pidin saama teada, kuna hetkel on siin maal suur lõuna kui tööd ei tehta:D
Seega olin ma üldse paras mats, et segasin kooliperet lõuna ja puhkepausi ajal :D
Muude paberite suhtes ma ei saanud midagi teada kuna arvati, et kõik tuleb teha ilusti ükshaaval ja tasapisi ja küll saab. Ehk siis tegelikult nagu päris hull hommik, aga läks vist hästi kokkuvõttes.

Küsisin ka siis huviringi juhendajalt, et mis teema nende aedade ja lukus ustega on ja sain teada, et 10 aastat tagasi oli koolidesse pomme pandud ja oli lausa sõjavägi peale seda uste ees valvanud. Seega on nüüd kõik koolid aedade taga ja sisse saab vaid loaga või kui oled teinud selgeks, mis sul hoonesse asja on. No tegelikult päris mõistlik. Ei ole nii, et lapsed longivad mööda tänavaid ja käivad vahetunnis suitsetamas nurga taga või poes ja lähevad koolist ära ja teevad poppi. Võimalus selleks lihtsalt puudub. 
Koolist lahkudes saime teada, et tegelt olime jumala kringliks sõitnud ja sinna oli ka otsetee päris kodu lähedalt, mitte 10 km nagu meie ringiga sõitsime. Avastame aga uusi alasid :D

Ps. Angelica istub juba pool tundi laua taha ja korrutab : täiesti pekkis, mis kooli ma lähen, issand jumal, issand jumal :D Tahaks minna aga issand jumal. :DIssakene ma lähen kolledžisse :D Issand jumal, issand jumal :D

Õues on nii ilus ilm, et pole nagu mõnda aega näinud nii säravat päikest. Ja nüüd välja!

Ilusat päeva!

15 kommentaari:

  1. Jube põnev teil seal :D
    Lapsed on ikka ägedad, kohanevad kiiresti ja keel tuleb ka ruttu. Su omad paistavad mõnusad tragid, elan teile kaasa ja hoian pöialt :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult on nad hakkajad ja tahavad minna ja olla ja teha. Eks tegelikult hirmutab kindlasti. Isegi mind hirmutab tegelikult kui tean, et ma tegelikult midagi ei tea ja pean hüppama pea ees uude situatsiooni või võõrasse keelde ja lihtsalt kohanema. Eks hiljem on tagantjärele huvitav lugeda ja saab naerda et oh mis emotsioonid kord olid :D

      Kustuta
  2. SUPER! Köik on lahe. See, et lapsed kooli saavad! See, kuidas sa seal aknast sisened, kui uksi lahti ei tehta! See, kuidas sa varsti kogu regiooni köige kuulsamaks mutiks saad :-)
    Ausöna ... sellel kuul rokib igatahes Jane :-) ja kui lapsed kenasti kooli saad ja aasta pärast nad integreerunud ja prantsa keelt lobisevad neiud on, siis kutsun blogilugeijaid jaanuarikuud janekuuks nimetama ;-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead ega see nii kergelt ei tule. Vahel pean end ikka kõvasti sundima, et astu uksest välja ja tee suu lahti. Eks sinna vist need alguse kuud siin läksidki. Nüüd olen pigem võtnud seisukoha, et kas käte või jalgadega aga asi pead saama aetud. Vähemalt püüan liikuda sinnapoole nagu ütlesid, et aasta pärast lobiseME, tahaks ka ikka osata , prantsuse keeles ja tunneme end kui kalad vees.

      Kustuta
    2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
  3. Minu arvates on tänane päev sul samuti väga hästi korda läinud.
    Ma arvan, et Eestist tulnuna ongi sul palju imestamist kuna Eesti on ikka nii väike ja kaitstud riik, et suure maailmaga ei saa eriti võrrelda ja seega tunduvad paljud asjad mis näiteks meile, välismaal pikalt elanutele täiesti loomulikud tunduvad erilistena :)
    Inglismaal on samuti koolid kõik kinniste väravatega ja sisse saab vaid kui oled eelnevalt kokkuleppinud või 'nupule' vajutades :) Mina oma last ei paneksgi lasteaeda või kooli mis ilma sellise turvaväravata oleks. Siin elab nii palju kahtlasi inimesi kes kooliväljakutelt lapsi proovivad varastada ja neid seksuaalselt kuritarvitada :( Pommide panemine või tulistamine siis veel sellele lisaks.

    Aga Angelicale saadan palju julgust, ärgu ta araks löögu kuigi ma saan täitsa aru kui hirmutav sellisesse uude maailma astumine võib olla, seda enam veel, et keel ju ka täiesti võõras. Testi ei tasu karta kuna nagu nad ütlesid kui ta ka mitte üheski sõnast seal aru ei saa siis sellest pole lugu. Testi on vaja, et talle õige toetusgrupp moodustada. Minu arvates on see nii super, et su lastel selline võimalus on keel suhu saada :)
    Ma usun, et see vaev mida te praegu paberimajandusega läbielate on ennast igati väärt.
    Jään põnevusega teie seikluste uusi osi ootama :)

    VastaKustuta
  4. No ma jääks küll pisut tagasihoidlikumaks, aga nägu kisub naerule küll kui selliseid ergutvaid kommentaare loen nagu siin kirjutate. Päris hea supernaise tunne tuleb...lükkab veel enam tegudele :D
    Igatahes juba selel tiitli "Janekuu" pärast tasub pingutada :D

    Ja olen nõus ka sellega, et see on hea võimalus. Näha midagi uut,õppida midagi uut, kohata uusi inimesi ja hoopis teistsugust suhtumist kui seni. Kuigi testiga seoses selgus uut infot, mis lõi taas kaikaid kodaratesse, aga sellest juba uues postituses.

    Tänan poolehoiu eest :D


    VastaKustuta
  5. Huvitav lugeda jah :-)
    Meil sobis eestikeelne vaksineerimise tunnistus,seal ju ladina keeles ka

    VastaKustuta

  6. Teretulemast minu blogisse Merma!
    Vot ei tea, ju siis ei viitsitud süveneda. Eks võtan kätte ja löön ise excelis teise keelde ümber. Erilist vahet ei näe, kes seda teeb.
    Ps. Proovisin ka piiluda su blogisse sest uudishimu on ju suur kes mu tegemisi jälgib, aga see oli lukus :D

    VastaKustuta
  7. Teksti tölkimisel vöiks kasutada eestlaste leiutatud skype abi, mille kaudu Eesti saatkond Prantsusmaal aitaks kaasa prantsusekeelse teksti tölkimisel eesti keelde. Olete ju Eesti kodanikud ja vajate abi. Milles kysimus?

    VastaKustuta
  8. Info saatkonna lehelt: Tõlketeenuse osutamise eest tasutakse riigilõivu 60 eurot lehekülje eest.

    Kahjuks on see mulle päris tugevalt üle jõu käiv. Arvestades, et juba koolitoidu taotlus on 9 lk pikk.
    Aga tänud soovituse eest!

    VastaKustuta
  9. Soomes on moodustatud kohalike omavalitsuste poolt maaletulnutele integreerimiseks ry-d, kus abistatakse tölketeenustega nii, et sealne töötaja, kes ise ka on kunagi Soome tulnud, aitab dokumentide tölkimisel ja isegi läheb kaasa linnavalitsusse, kui on vaja sotsiaaltoetus-plankette täita.
    Integreerimise alla käib ka selgituste andmine tööotsingutel, aitavad ka tööbyroos keeleliselt.
    Peaks ju ka teil seal taolist olema.

    VastaKustuta
  10. Tallinnas on Prantsuse Lytseum, kui sealt möni öpilane tahaks teid aidata skype teel tölkimisel. Vaeva eest pakute nädalaks majutust.
    Töötuna oleks sul ka öigus abiraha saada. Oleneb kui körge on abikaasa palk. Keegi vastas sulle, et on juba 10a Pariisis elanud. Tuleb liituda kohalike eestlaste vörgustikuga. Uuri kohe, kas on parem liituda ametiyhingusse kui töö saad, sest Soomes on töötuabiraha suurem kui oled ametiyhingu liige.

    VastaKustuta
  11. Et mossis päev muutuks helgeks!
    Sorisin siin oma blogides ja leidsin lahtise blogi://eeksu.blogspot.fi ja just fi-na on ta mul siin.
    Ta elab Tournon, Rhone-Alpes, kuna ta tihti ei kirjuta, siis oli lisatud mail: eegi1@hotmail.com
    Andku Eegi mulle andeks!
    Tsau!

    VastaKustuta
  12. Täna oli Eesti Vikerraadios kell 10.30 väga hea saade tööotsimisest ja seda jagas optimistlik psyhholoog, kes kunagi tööturuameti tellimisel osales ETV saates ja seal ta andis nöu tööotsijale, millist oskust peaks töövestlusel röhutama.
    Lausa mönusalt rääkis, seda saab järele kuulata arhiivist.
    Tartu medkool peaks olema köva tasemega ja tähtis ongi saadud pöhikoolitus, vilumused tulevad harjutades.
    Aga see pöhikoolitus kaob, kui sel alal ei tööta. Olete veel noor ja peaks kohe alustama erialal. Arvan, et teised on läbinud kehvema kooli, mujalt riikidest tulnud.
    Minu sugulane, kes tuli Soome, ytles, et ainult ämmaemandana tahab töötada, olgugi et tal ei jätku sel alal täiskohatööd.
    Palgas on ka suured erinevused ja muud puhkuse soodustused.
    Muudkui tuld!

    VastaKustuta