teisipäev, 26. veebruar 2013

Toidust, koolist, muredest....

Juba mitu kuud oleme unistanud kaerahelbepudrust ja mis siis viga on? No ega eriti muud polegi kui, et pott on, vesi on, soola ka aga pole kaerahelbeid, ega mingeid muud helbeid isegi. No maisihelbed on, aga need ei kvalifitseeru pudru tegemise vahenditesse. Eestis on riiulite viisi kaera-, odra- , tatra - ja mis iganes pudruhelbeid. Siin ei ole, Olen käinud juba ikka päris paljudes supermarketites, mis on nagu eraldi linnakud. Ühtegi pudruhelvest ei ole senini leidnud. Tegelt ajab juba vihale. Isegi Gretel teatas ükspäev, et tahaks nii süüa ja tema ei olnud just selle pudru kõige suurem fänn. Seega on asi kriitiline :D

Viimasel ajal on mitmes blogis läbi hakanud käima toiduteema. Sellest mis on tervislik ja mis ei ole ja mahetoit ja kõik see kompott. No tegelikult saan ju aru, et kemikaalidega üle pritsitud puuvili on paha ja mingid ilged kasvuväetised meie juurikates ka. Samas spetsiaalselt mahetooteid pole ma kunagi otsinud ega ostnud. Läksin siis täna poes käies ka selle maheleti juurde vaatama, mida pakutakse ja mis hinnaga. No ütleme nii, et puuviljad ja juurikad nägid välja söödavad, suht samasugused kui siis  võtta võrluseks need mitte mahedad. Aga need hinnad.... no võrdleme või banaanikilo. Kui tavaline maksab euro kilo ja mahe maksab 3.90, siis kahjuks pole mingit kahtlust mille valin.
Ma ei vaidle vastu , et küllap siis on tervislikum jah, aga no meie pere rahakott sellele mahetoidu sugugi mitte mahedatele hindadele küll peale ei hakka.
 Puuvili on siin riigis suht kallis ja mehedana veelgi enam. Võtame kasvõi õunad, mida süüakse me peres ohjeldamatult. Et rääkida algusest peale, siis Eestis oli meil omal suur õunaaed, väga heade õuntega ja puid nii umbes 10. Õun oli käes tasuta, vedasime kõigile tuttavatele laiali, et ei mädaneks puu all. Hommikuti puhastasin ja viilutasin kausside viisi lastele kooli kaasa ja terved klassid sõid ja kiitsid. Kui sügisel uputas, siis talvel oli puudus...meil puudus korralik kelder kus säilitada neid. Siis ostsime poest. No ma mäletan, et õuna kilo oli eelmisel talvel ikka Eestis alla euro, isegi vist 70 senti kilo. Seda suurem on siin muutus. 2 kg õunte eest tuleb siin välja käia 3.20 eur. ja see on soodushind mingitel odavamatel. Kui võtta mingid uhked sordiõunad...ei teagi mis täpselt...igatahes iga õun oma pakendis jne...siis need algavad siis 3 eurost kilo. Kui tahad minna mahedaks, siis unusta õunasöömine heaga ära. Kui ma ostan ja olemas on riiulil , siis võib öelda et süüakse päevas kilo ära küll. Et siis valik, kas ostan 2 kg neid tavalisi ja lasen lastel nosida, või ostan 2 mahedat ja ütlen, et sorry aga rohkem ei saa sest raha ei jagu, aga peaasi et need 2 on tervislikud. Mina valin esimese.

Usun, et olen püüdlemas tervislikuma toidu poole juba ka siis kui vaatan hakkliha ostes, mis seal sees on ja valin sealiha asemel hoopis kana toiduks. Ja kindlasti on hoopis palju tervislikuma osta lauale üleüldse puuvilju, isegi kui need pole mahedad, kui neid üldse mitte osta. Olen seda meelt, et soovitus süüa 5 peotäit puu- ja juurvilja päevas on paljudele eestlastele...ja mitte üksnes eestlastele vaid paljudele maailma inimestele...ainult unistus, sest raha pole, et elementaarsetki osta.

Ja hetkel ma pole kursis tegelikult, miks on halb juua piima, aga ma ausõna uurin selle kohta, sest mind on hakanud lausa huvitama. No samas ei jäta ma piimajoomist kuhugi, see on kindel. Meil kulub piima 1-2 liitrit päevas, oleneb mis toitu teen. Poest ostan neid sixpackide kaupa ja nii ongi mugavam, siis jätkub paariks päevaks :D Õnneks pole siin mingeid nõmedaid kilepakendites piimasid poodides, mis iga koksu peale plahvatasid ja lekkisid. Jah ma tean, et Eestis oli ka tetrapakkides piima müügil, aga selel ümbrise tõttu ei peaks piima topelthinnaga ju olema. Siin maksab tetrapakis piim 57 senti liiter ja plastpudelis 65 senti liiter. Eesti hetke piimahindadega ma kursis pole, aga julgen pakkuda et samalaadne.


Ja minu postituse eesmärk pole kellelegi kanna peale astuda ja öelda, et mahetoit on nõme ja kõik kes sellele kulutavad on mõtetud ja lollid. Ei ole. Lihtsalt kurvaks teeb see, et need hinnad sellised on. Ma tean jah, et miks on jne aga ikkagi...võiks ju mitte olla :D

Ja kui paljud inimesed unistavad oma aiast, kus kasvatada oma rohelist, siis mina võin öelda ausalt, et mul on hea meel selle üle, et mu aed ja kapustad- markovkad ja kapsad- kaalid ja potipõllundus ja aiandus maha jäid. Ma ei kavatse lille ka liigutada sel aastal, ei niita murulibletki vaid lihtsalt olla ja suve nautida. Lihtsalt eelmistest suvedest on nii kopp ees. Õnneks selles majas kus elame hetkel, on muru niitmiseks oma inimene ja tehku siis seda. Usun, et igatsust ei tule. Ja kui tuleb; eks siis küsin niiduki ja lasen muru üle :D


Meil algas eilsest vaheaeg, mida meil tugevalt vaja oli. Gretel oli koolist üsna väsinud juba. Jah ma tean, et ta oli seal käinud vaid paar nädalat, aga see on ikka suur muutus lapsele, kes on muidu käinud koolis 4 tundi päevas ja olnud kodus juba kell 13. Siin muutus kohe koolipäev pikaks, lausa poole viieni õhtul, lisaks veel on see prantsuse keeles ja kolmes erinevas koolis.
Uuest veerandist see kord muutub. Keeleõpetajaga arutades arvas ta, et 4x nädalas keelekooli on liiga palju ja uuest veerandist on meil kokkulepe, et ta käib 2 pikka päeva´+ 2 hommikupoolikut  siin kohalikus koolis ja 2 pärastlõunat keelekoolis.
Ma ei teagi miks aga meil tekkis ühe keelekooliga prbleem, mis võttis mind väga nõutuks. Lausa juba kartsin ette neid päevi, mil ta pidi sinna minema. Ma ei tea päris täpselt siiani, miks , aga ta ei tahtnud just sinna ühte kooli minna ja me ikka tülitsesime palju sel teemal. Teatavasti on Gretel mul väga põikpäine laps ja kui ta midagi ei taha, siis seda tegema panna ta on päris keeruline. Ühel päeval ta lihtsalt teatas, et ta ei lähe enam sellesse teise kooli ja kõik. Pinnimise peale ta ütles vaid mokaotsast et kool on kole, klass on nõme, lapsed ei ole lahked ja klassikaaslased on poisid. No tegelt üsna palju põhjuseid ju :D Ka õpetaja nägi seda trotsi. Ühel päeval Gretel keeldus kooliväravast sisse minema, lihtsalt seisis kui post ja palus et ei taha ja et ei kavatsegi minna. No meelitasin ja keelitasin ja pahandasin, viimaks läks. Järele minnes selgus: ta keeldus ära võtmast peast mütsi, seljast jopet, ei rääkinud sõnagi ja ei teinud jupikestki tööd kaasa ligi poolteist tundi. Teise poole tunnist oli midagi teinud. Mõtlesin et lähen peast halliks kui õpetaja rääkima tuli sellest. Oli nagu häbi ja samas mure, et mis saab edasi. Õnneks lasti nüüd meil valida kummas ta edasi hakkab käima keelt õppimas ja ta valis teise ja suurema kooli, kus pidis juba olema mängukaaslased ja ilus klassiruum ja kuhu ta läheb kenasti ja hea meelega. No mitte just vaimustusega, aga kenasti.
Ja tolle kooliga pole muret. Õpetajaga on morse tekkinud juba :D Peale tunde näitab mulle eemalt pöial püsti, siis on kõik kenasti möödunud. Õnneks on!

Kusjuures õpetaja rääksi, et ta poel selline esimene ja ainus laps tal. Üks poiss olevat lausa selja keeranud , jope üle pea tõmmanud ja mitte midagi teinud alguses tundides:D

Üks asi veel, mis Gretelile ei meeldi siinse koolisüsteemi juures on see vahetundide õues olek. Nimelt on enne koolipäeva algust ja kõik vahetunnid lapsed sunnitud olema õues. Küsisin selle kohta ja pidi olema selline prantsuse reegel ja ongi. Selgitati, et siis laps jookseb ja kisab end tühjaks ja on uues tunnis hea ja reibas. No ma olen sellega nõus, aga... mitte siis kui õues on ilmad kus isegi koer keeldub välja minemast. Jah ma tean, et õige riietus ja bla bla bla..aga point on selles, et nad ei vaheta riideid. Hommikul soojad saapad jalga pannes on need seal õhtuni jalas. Jalad higistavad, sokid niisked. Kui esimene vahetund riided märjaks saavad lörtsis, siis on need lapsel märjad õhtuni ja see mulle ei meeldi. Samuti on vahel hullult tuulised ilmad ja siinne tuul on jäine. Lapsed peavad ikka õues olema, õpetajad aga joovad toas kohvi soojas. Kui panna lapsele paksud püksid jalga, et õues oleks hea möllata, siis klassis tuleb istuda nende samadega.

Tean, et asi muutub kui õues hakkab soojem olema, aga hetkel on see asi mis häirib.

Angelica suhtes pole ikka otsust tulnud. Ootame. Hakkab juba vaikselt ära tüütama. Ta on viimasel ajal tusaseks muutunud, kähku oleks vaja kooli ja seltskonda. Ega ise ka ei ütleks ära...seltskonnast.

Mulle on kirjutanud mitmed inimesed ja küsinud elu kohta siin riigis. No ega ma ei ole mingi ekspert ju oma 4 kuuga, mis siin elanud oleme, aga mõned asjad oskan öelda küll, mida oleks pidanud tegema teisiti.
Esiteks: keelt õppima enne ära tulekut rohkem....kuigi Eestis on väga keeruline leida prantsusekeele kursust, mis sulle sobib ajaliselt, aukohalt ja rahakotile ka ...see keel on päris kallis kursustel võrreldes muude keeltega
Teiseks: Lapsed oleks kooli pidanud panema siin palju kiiremini kui ma seda tegin, palju kasulikku aega on raisku läinud.
Kolmandaks: Eesti koolidega lõpetan tegemised ära, need ei aita vaid segavad. Ainus asi mida ma pean lapsele õpetama ise on eesti keel....muu on ka siin koolis olemas

Hetkel on meil kaelas koduõppes sellised ulmelised asjad, et te ei kujuta ette ka . Näiteks peab väiksem tegema muusikasse referaadi Eesti Vabariigi hümnist. Kehalisse aga prantsuse ringmängude kirjelduse ja video tantsuõpetusega ja muusika viisi. Andke andeks ja vabandage väga, aga meile seda jama vaja pole. Ma ei tea kuidas teiega, aga meie pere 2. klassi laps õpib alles õigekirja ja teevad lühilausetes etteütluseid, mitte ei kirjuta referaate. Eelmisel veerandil küsiti lausa 12 lk pikkuseid. Arvake siis, kes need valmis tegi. Jah mina....lausa mitu. Ja milleks....ei teagi

Tegeledes koduõppega on mulle selgelt kohale jõudnud kui palju on lastel vaja pähe ajada mingit jura. Vabandage väga kui kedagi see lause häiris, aga nii see on minu meelest. Ok, ma ise õppisin kuna oli Jüriöö ülestõus ja tean seda aastaarvu vist surmani, aga no kurat milleks peab õppima laps mingeid ammu surnud heliloojate koostatud laulude pealkirju.


Jälle läks teema nii laiali, et kes lugeda viitsis ja aru ka sai midagi, sellele kiitus :D

Mis aga oli üks point mida tahtsin öelda oli see, et selgeks on saanud et tuleb vist ikka keelekursusele minna. Ma olen küll õppinud palju uusi sõnu jne aga oleks vist vaja abi ja põhitõdesid ikkagi. Hääldus on ikka ühele eestlasele alguses raske, meil puuduvad need lihased suus ja konn kurgust, mis õigeid häälikuid lasevad kõlada :D

Tänaseks kõik!
Kena teisipäeva!

Ps. Lõpetasin oma kuu aega kootud pitssalli, millele kulus 1400m imepeenikest lõnga ja mis mahub läbi sõrmusest. Nüüd vaja veel venitada ja siis on valmis. Varrastel aga Greteli tellimusel alustatud kampsun.

11 kommentaari:

  1. kas teil seal lähedal Auchani pole? minu piirkonnas müüakse Auchanis sakslaste kaerahelbeid, millest saab päris hea pudru.

    See on täistera kaerahelves: http://www.amazon.de/K%C3%B6lln-Echte-Kernige-10er-Packung/dp/B003R7KQ2A/ref=pd_sim_grocery_1

    Ja see on natuke peenemaks jahvatatud konsistentsiga: http://www.amazon.de/K%C3%B6lln-Bl%C3%BCtenzarte-K%C3%B6llnflocken-15er-Packung/dp/B003R7KQ1Q/ref=sr_1_4?m=A3JWKAKR8XB7XF&s=grocery&ie=UTF8&qid=1361872565&sr=1-4

    Kui poes pole, siis tuleb Amazonist tellida :)) muidugi on selle puhul ka alati võimalus, et seda ei saadeta sinna riiki, kus vaja. Äkki saab Köllni enda kodulehelt ka tellida, ma pole uurinud.

    VastaKustuta
  2. No tra, mida see Blogger jamab, mu kommentaar EI OLE 4096 märki, vähem on, aga ikka ei lase üles panna, jagan siis kaheks. No mis teha, nii palju oli öelda, tegin suisa listi märksõnadega, et midagi ei ununeks :D

    Kaerahelbeid kindlasti kuskilt saab. Küsisin oma sõbrannalt, kes elas aasta Pariisis, annan teada, mis ta vastab. Toiduga on võõral maal üldse nii, et alguses on jube raske leida üles teatud asju, millega kodus harjunud oled. Aegamisi leiad, teiste kogemused on abiks. Mina näiteks leidsin kruubid tänu Norras elavate eestlaste grupile FB-s. Kindlasti on ka mõni grupp Prantsusmaal elavate eestlastega - kui juba liige pole, siis otsi. Kaaskannatajatega kõige jagamine on alati hea :D Saab kurta ja nõu küsida, üldse targemaks.

    Mahetoidu peale ei saa üle minna nii, et keegi ütles, on tervislik, ma nüüd ostan. See tähendab, saab küll - siis, kui oled ropprikas :) Mida sina, mina ega enamik neist pole. Mahetoidu vajalikkuseni peab ise jõudma. Esimene samm on sul läbitud - usud, et see on kasulikum. Aga selleks, et leida endale sobivad mahetooted vastuvõetavate hindadega, läheb tohutult aega ning kuni see sulle oluline pole, seni sa ilmselt lihtsalt ei viitsigi. Räägin omast kogemusest, olen ise umbes viis aastat seda teemat oluliseks pidanud ja iga aastaga toimuvad muudatused paremuse suunas.

    Algus, nagu sa väga tabavalt ära märkisid, ongi see, et vaatad üldiselt, mida sööd. Ei pea tingimata olema mahe, lihtsalt valid erinevatest variantidest tervislikuma, vaatad, et sööks palju värsket kraami, katsud osta võimalikult vähe valmistoitu ja poolfabrikaate ning rohkem isa kokata. Jne jne jne. Kui toitumise teema oluline on, siis sellele ongi loogiline jätk oma niisama tervislik toidulaud tasapisi maheda vastu vahetada. Kui huvi on, siis alusta kasvõi paarist asjast. Poes esimese hooga mahehindu vaadates ongi tunne, et issand, kui kallis. ENAMIK mahetoitu ongi kirvelt kallis. Aga igast poest leiab midagi, mis on vastuvõetava hinnaga ja nii see tasapisi läheb. Norra näitel - meil on iga kuu kulunud söögile umbes sama palju, aga see, MIDA me ostame, on tohutult muutunud. Kirjutan millalgi blogis pikemalt, üldse toitumisest ka ja sellest, kuidas see on meie peres aastate lõikes muutunud.

    VastaKustuta
  3. Piim. Esiteks mingi hormoonide teema, MrsB kirjutas sellest oma blogis, kui huvi on, otsi sealt. Teiseks tekitavad piimatooted lima, nii et näiteks haiged ei tohiks piimatooteid süüa, limas paljunevad bakterid kiiremini, umbes nii. Need, kes on piimatoodetest loobunud, räägivad, et neil pole enam kunagi nohu. Need on väga primitiivsed näited, ma pole kunagi olnud selliste asjade puhul hea seletaja, uuri ise põhjalikumalt - üldiselt ma leian, et pole vaja ära jätta, kui pole konkreetseid vaevusi (mõned ei talu laktoosi ju üldse), lihtsalt mõistlikus koguses...

    Mina olen kogu aeg oma aiast unistanud, aga olen VÄGA mugav ja palju mässata ei viitsi. See EI TOHI olla kohustus, siis tekibki vastumeelsus, nagu sul praegu. Saan suurepäraselt aru, miks sa praegust aiatut elu naudid :) Ma jumaldan aeda, sest lastel on hea ringi joosta, aga ma ei kasvata eriti midagi. Maasikad-vaarikad kasvasid metsa, sõstrad-õunad kasvavad omasoodu, muru ainult niitsime ja peenraid ei viitsinud teha. Aga mida sügavamale toitumise- ja maheteemasse minna, seda rohkem hakkad hindama võimalust ise puhast toitu kasvatada. Tasapisi, natukesehaaval, võimalikult mugavalt. Nii, et poleks mitte vastumeelsus kohustuslike aiatööde vastu, vaid rõõm puhtast toidust, mida süüa saad ning mõnutunne väikesest füüsilisest koormusest värskes õhus. Kui sa ei taha kasvatada, siis ära kasvata, nii lihtne ongi :) Alati on võimalus osta turult, talunikelt jne.

    Koduõpe - Katri blogi tõttu (http://koduoppur.blogspot.com/) olen sellest vaimustuses, aga minule see ei sobiks, sest mina ei oskaks tema moodi õpetada. Tema oskab, tal on hästi palju teadmisi ja avatud meel, nad on leidnud viisi, mis neile sobib. Õppekavast näpuga järge ajades lõppebki asi nii nagu teil :) Mina arvan ka, et õppige ainult Eesti keelt ja kõik ülejäänu tuleb kohalikust koolist.

    Keeleõpe - MUIDUGI mine kursustele, ise ei õpi midagi! Vaat, kes räägib, mina katsun ka kodus õppida, sest kursused on tasulised ja raha pole, aga no ei edene :) Prantsusmaal ehk on tasuta, saad suhelda ja õppida süsteemselt, sellest on palju rohkem kasu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tööbyroo kaudu on ju keeleöpe-kursused tasuta ja makstakse veel kursusel käimise eest päevaraha ja bussisöidud. Samas öpetatakse töö otsimist, avalduste tegemist jne. Seal saab ka teada, millises valdkonnas vöiksid edasi areneda. See kursus on integratsiooni programmi kohaselt tasuta.

      Soomes, minu linnas on välismaalasi 63 eri rahvusest. Keeleliselt erinevusi 45.

      Kustuta
  4. Mul tegelikult ei olegi midagi rohkemat siia toiduteemal lisada kuna Tikker seletas asja ilusti ära. Ma ehk vaid selgitaks, et ka mina ei söönud ega teadnud enne midagi mahetoidust (no ja 10 aastat tagasi see ei olnudgi siin Inglismaal nii saadaval kui praegu). See teadmine ja üleminek tuli järgu kaupa. Mul on üks tuttav naine kelle juures kunagi töötasin (ta on poolaks) ja tema haris mind palju just maheda, kokkuhoidliku ja tervisliku elustiili alal. Mida rohkem ma nägin saateid ja lugesi selle kohta mida tegelikult toidu sisse pannakse seda vähem mind selline toit ostma kutsus. Loomulikult on rahakotil selle juures oma osa aga nagu Tikker ütles, mida rohkem hakkad oma ostukorvi analüüsima ja muutma seda rohkem on võimalik ka sama summa eest hoopis tervislikumat kraami ostma.

    Kui aga sellepärast muret ei tunta siis ei olegi ju vaja midagi teistmoodi teha sellepärast, et teised teevad. Ma arvan, et eri maades on ka toidukvaliteet erinev seega väga võimalik, et Prantsuse õunad on palju puhtamad kui näiteks need mida Aafrikast sisse transporditakse.
    Peale seda kui mina just teatud toite tarbides väga haigeks jäin siis oli vaid loomulik, et hakkasin veel erilisema pilguga vaatama ja uurima mida suhu panen, sest mulle on mu tervis väga tähtis. Ja kui mina juba nii söön siis on ju ainult loomulik, et kogu mu pere teeb sama.

    Mul oli nii hea meel eelmise postituse Eva kommentaari üle kuna tõesti iga algus on raske nagu temagi näiteks tõi. Me kohtusime Eva ja ta lastega eelmisel laupäeval ja see on lausa uskumatu ja samas nii äge kuidas ta lapsed räägivad inglise keelt nagu kohalikud inglased. Üldse ei saa aru, et tegu on tegelikult Eesti lastega :)
    Ma igal juhul hoian teile pöialt sel raskel ajal ja olen kindel, et aasta pärast juba lobisete (lapsed kindlasti) prantsuse keeles nii soravalt nagu mõned kohalikud :)


    VastaKustuta
  5. See Alice'i lause võtab minu senise maheteekonna ka kokku: mida rohkem ma näen saateid ja loen selle kohta, mida tegelikult toidu sisse pannakse, seda vähem mind selline toit ostma kutsub.

    Aga viis aastat on ikka päris pikk aeg :) Kõik need muutused, mis selle aja jooksul pisitasa on toimunud, on kantud sügavast sisemisest veendumusest, et just nii on õige. Üleöö sellised muutused toimuda ei saagi!

    VastaKustuta
  6. Nägin hiljuti mingilt Saksa telekanalilt saadet, kus võrreldi mahetoitu tavalisega. Selgus, et taimemürkide jms jama jääke on tavalises toidus väga vähe, nii et paljude puu- ja aedviljade puhul ei olevat vahet, kas on mahe või mitte. Neid võrdlusi peaks netis ka olema, kui viitsid otsida.

    Meie oleme Prantsusmaa reiside ajal käinud Auchanis ja Geant Casinos (minu meelest absurdne nimi supermarketile), hinnad väga tapvad ei olnud. Aga kui Šveits või Saksamaa on sõidetavas kauguses, siis on täitsa mõttekas nädalalõpu-huvireiside käigus ka poes käia, hindu võrrelda ja mõned paremini säilivad odavamad kaubad koju varuks osta.

    VastaKustuta
  7. Nii, sain sõbrannalt tagasisidet. Ütles, et tema putru ei söönud, seega ise kunagi helbeid ei ostnud. Ta surfas kiirelt paaris foorumis ning ütles, et ka prantslased uurinud, kust neid saab, ning neile on teised prantslased vastanud, et igast supermarketist. Flocons d'avoine on kaerahelbed ja hea bränd on ühe sõnul QUAKER OATS, puna-sinine mitte väga suur pakk. Võib leida kas kuivainete juurest või dieettoiduainete juurest. Ja kindlasti on ka mahepoodides, näiteks Naturalia ketis, mille poode on Pariisis hästi palju.

    Loodan, et leiad ikka üles. Meie võidurõõm kruupide üle oli ikka meeletult suur. Igal esmaspäeval naudime nüüd mulgi putru :)

    VastaKustuta
  8. Jõudu salli venitamiseks :).Kas sa Ravelrys ka oled?

    VastaKustuta
  9. Tere! Tahaks ka paar sõna ütelda. Esiteks kaerahelbed. Tikker juba kirjutas natuke. Supermarketis otsi Tikri nimetatuid hommikuhelveste juurest. Meie käime Carrefouris, kus on lisaks veel omaette mahekauba osa, sealt leiab ka. Pariisis on esindatud selline mahekauba poekett nagu La Vie Claire - http://www.lavieclaire.fr/ Ma ei tea, kas teie kandis just sellist on, aga midagi ikka. Selles on väga rikkalik valik igasuguseid helbeid, teri, jahusi, kõike muud ka. Hinnad, just kuivainete osas, täiesti ostetavad. Muud ma sellest poest ei ole ostnud.
    Ja keelest. Alustuseks on kursused hädavajalikud. Saad selgeks hääldusreeglid, harjud rääkima-kuulama. Omal käel võib ju tunduda, et tuleb küll, aga esimesed suhtluskatsed reedavad karmi tõe - mitte keegi ei saa aru, mida sa üritad ütelda ja ega ise ka aru ei saa, mida räägitakse :) Arusaamine vähemalt tv abil treenitav :) Jaksu ja kannatlikust sel kohanemise konarlikul teel. Aasta pärast meenutate huumoriga, kuidas elu Prantsusmaal algas :)

    VastaKustuta
  10. Mahetoit on väga hea asi, vähemalt teoorias. Kuid ma tahaks tegelikult teada, kui palju ja millist mürki ikka kasutatakse, sest ilma selleta ei kasva ikka asjad korralikult. Mul on aias kaks õunapuud ja siiani pole veel saanud ühtegi korralikku õuna sealt, sest me ei pritsi neid. Üks aasta proovisime mingit nn mahemürki, kuid sellest polnud ka kasu. Nüüd viskame lihtsalt õunu komposti. Nii et minu juurde ei tasu eriti poodides müüdava mahetoidu jutuga tulla. Usaldan ainult seda, mis ma oma aiast saan. Ja praegu on selleks ainult tomatid ja oad ja vaarikad. Need peale linnaõhus lendlevate mürkdie midagi muud lisaks ei saa :D Olen aru saanud, et need mahetoidu kasvatamise-müügikohad on küll kontrolli all, aga siis on lihtsalt teatud limiidid peal, kui tohib ühte või teist asja sees olla.

    Piimajutu suhtes oskan ainult nii palju öelda, et mul on hästi meeles aastaid tagasi lehtedes suurelt kuulutatud uurimistulemused, mille järgi porgandeid pole sugugi kasulik süüa. Nädal hiljem aga tuldi välja uue uurimusega, mis teatas, et ikka on kasulik! Nii et minu arvamine on, kui toit kuidagi mulle liiga ei tee (mõtlen just allergiaid), siis söön just seda, mis meeldib, kuigi ühegi asjaga ei saa vist liiale minna.
    Piima suhtes ongi jutud, et see ei ole siiski inimesele mõeldud, kuid samas oleme me põlvkondade viisi piima peal üles kasvanud ning küllap me keha on vastavad muudatused läbi teinud. Sellepärast ei saagi Aasias nad seda juua, sest kõhud pole aastasadadega "ära treenitud".

    VastaKustuta