reede, 29. august 2014

Lehmavangistajate lugu :D

FB-s ringleb ühe 10aastase väidetavalt soome koolipoisi kirjand. Lugejad on ärritatud, et kuidas saab olla nii, et tänapäeva lapsed midagi ei tea loomadest.
Mina aga mõtlen, et kuidas saab olla nii, et lugu meediasse satub õetaja käest.
See selleks, tegelikult on üsna naljakas lugu ja kui see oleks kirjutatud nii nagu tegelikkuses asjad on, siis ei oleks ma viitsinud seda lugedagi :D

Eriti mulle meeldib osa, mis selgitab juustu teket.




LEHM



Lehm on koduloom aga nad on kodust väljas pool.
Nad elavad paljudes maades. linna tulevad nad surema aga sinna nad ise ei pääse.
Lehmal on 7 poolt: ylemine pool, alumine pool, kõrgem pool, madalam pool, parem pool, vasak pool ja sisemine pool. Ylevalpool on pea, et sarved saaksid sinna kinnituda. Sarved on sarvedest ja need on vaid kaunistuseks. Neid ei saa liigutada, kuid kõrvu saab. Need on sarvede kõrval.
Lehmadel on kaks auku ees peas, neid kutsutakse lehma silmadeks. Lehmad oskavad end kaitsta nii kui nad ytlevad muuuu.
Allpool on neil saba, seda kasutatakse kärbeste eemale ajamiseks, et need piima sisse ei läheks ja ära ei upuks. Pealpool, paremal ja vasakul poolel on vaid karvad. Seda kutsutakse lehma karvadeks ja see on alati sama värvi kui lehm. Lehma värv on kirju.
Alumine pool on kõige tähtsam, kuna sealt tuleb piim. Kui laudas avatakse kraan siis piim jookseb välja. Kui piimaga vehkida läheb see hapuks, kuid kuidas see juhtub ei ole veel õppinud.
Lehmal on neli jalga, neid kutsutakse sõrgadeks ja neid võib kasutada naelte välja tõmbamiseks ka.
Lehmad ei söö väga palju aga kui ta sööb palju siis alati kaks korda päevas. Paksud lehmad annavad piima, kui lehmal on kõht haige annab ta juustu. Juustus on augud aga kuidas need juustu sisse tekivad, ei ole ma veel õppinud. Lehmal on hea lõhn, me tunneme seda juba kaugelt.
Lehma lapsi kutsutakse vasikateks. Vasikate isa on sõnn, ehk lehma mees. Sõnnid ei anna piima ja selle pärast ei ole neil ka nisasid.
Need kes järgi tulevad lehmadele kui need vanaks saavad kutsutakse lehmavangistajateks. Nemad istuvad tihti auto ees. Nii lehmad lähevadki.
Piim pannakse pakkidesse ja meie ostame piima poest. Lehma neli jalga saadetakse puusepale, seda nimetatakse taas kasutuseks.
Nagu aru saate on lehm eriti kasulik loom ja sellepärast ma pean temast väga lugu.

3 kommentaari:

  1. Seitsmekümnendatel ringles (ilma igasuguse internetita) koolirahva seas sama heas stiilis kirjutis ja samuti lehmast. Mistõttu ma kahtlustan, et idee on sealt saadud, aga lugu ennast on kõvasti tuunitud. Huvitav, et taas on juttu lehmast, mitte mõnest teisest loomast. Tookord Soome poisikesele ei vihjatud, tundus olevat kodumaine looming. Lehmapuudust siis ei tuntud, mistõttu elukogemuse vähesusega oli seda raske seletada. Mulle tundub, et nii ühe kui teise toreda naivistliku loo on kirja pannud täiskasvanud, kes on mõningast inspiratsiooni saanud "lapsesuust".

    VastaKustuta
  2. nali või mitte, aga mina naersin südamest ja Härra küsis, kas selle kirjutas keegi 7-aastane.

    VastaKustuta
  3. Vaevalt see 7-aastase kirjutatud on. Ikka kellegi tunduvalt vanema poolt. Olen ise õpetaja ja naernud neid laste töid küll, aga laps ei suuda tervet teksti sellist jura ajada. Ja sisemisest poolest vaevalt üks 7-aastane üldse mõtleb. :)
    Aga niisama tore ajaviiteks lugeda küll.

    VastaKustuta